Terug naar overzicht
21 maart 2021
Blog

BLOG

De 10 meest gemaakte fouten bij het kopen van een compressor

BLOG: De 10 meest gemaakte fouten bij het kopen van een compressor

Iedere compressor is maatwerk

Er is geen snelle manier als het gaat om het kopen van een betrouwbare compressor. Door slecht advies of een schijnbaar goede deal voor een tweedehands machine, koopt men vaak een ‘kat in de zak’.

Een luchtcompressor is een investering voor langere tijd, het is daarom van belang dat u het meteen goed doet. Vaak zien wij dat er niet goed wordt nagedacht over de aanschaf van een nieuw exemplaar. Helaas kan een verkeerde compressor u veel geld kosten. Om u te helpen bij de aanschaf van de juiste compressor voor uw toepassing of bedrijf, heeft Service manager Thijs de 10 meest voorkomende fouten verzameld. Zodat u ze kunt voorkomen.

 

 

#1: Een compressor kopen op basis van prijs

Een nieuwe luchtcompressor is een forse investering. Dit maakt het aanschaffen van een goedkope compressor vaak een aantrekkelijke optie. Goedkope compressoren zijn vaak van mindere kwaliteit, hebben twijfelachtige garanties of kunnen zelfs ondermaats zijn voor uw behoeften. Deze kostenbesparing op korte termijn kost u op de lange termijn vaak veel meer.
Laat u daarom goed adviseren welke compressor past bij uw bedrijfsvoering

#2: Geen of onjuiste filtratie

Een perslucht behandeling van goede kwaliteit verwijdert deeltjes en andere ongewenste materialen uit uw systeem. Bedrijven zijn vaak niet op de hoogte van de verschillende soorten filterelementen. En gebruiken een algemene oplossing in plaats van filters voor gespecialiseerde toepassingen. Vuildeeltjes die door de luchtleidingen de persluchtverbruikers ingaan, veroorzaken storingen en slijtage. Dit kan resulteren in dure onderbreking van de productie, verminderde efficiëntie en een korte levensduur van de gebruikte apparatuur. gebruik daarom de juiste perslucht filters.

#3: Bestaande luchtleidingen controleren

Bedrijven kunnen hun compressor vervangen, maar verzuimen het bestaande leidingwerk te controleren. Oude of versleten leidingen kunnen op termijn gaan lekken. Bovendien kunnen leidingen met een kleine binnendiameter (minder dan 22 mm) een knelpunt vormen voor uw systeem en uw productiviteit beïnvloeden als gevolg van drukvallen waardoor het systeem defect raakt. Het doormeten van uw persluchtsysteem tijdens een lekkagescan kan onnodige problemen voorkomen.

#4: De compressor staat op een verkeerde plaats

De omgeving waarin uw compressor staat bepaalt ook de levensduur van uw machine.
Extreme hitte door slechte ventilatie zorgt ervoor dat de compressor harder moet werken om de efficiëntie te behouden. Zorg ervoor dat u de afmetingen kent van de compressor die u koopt. Plaats de compressor in een ruimte met voldoende ventilatie, waar rekening is gehouden met de aanvoer van frisse lucht en afvoer van warme lucht.

#5: Onderhoudskosten van de compressor

Het bezit van een compressor betekend dat er regelmatig onderhoud en service moet worden uitgevoerd om de garantie en efficiëntie te behouden. Service en onderhoud zijn goed voor ongeveer 7% van de totale levensduurkosten. Maar verlengen de levensduur van uw compressor aanzienlijk.

#6: Koele lucht voorkomt condensvorming

Gecomprimeerde perslucht bevat veel condens. Het is belangrijk om deze uit de lucht te verwijderen. Condensaat dat door de luchtleiding stroomt, veroorzaakt roest en corrosie in de interne componenten en gereedschappen. De enige manier om ervoor te zorgen dat condens wordt verwijderd, is door het gebruik van een koeldroger. Op tank gemonteerde compressoren worden geleverd met geïntegreerde luchtdrogers, maar los staande compressoren hebben een aparte droger nodig die aan het bestaande systeem wordt toegevoegd.

#7: Zijn er reserveonderdelen beschikbaar?

Bij der aanschaf van een goedkope compressor, wordt de beschikbaarheid van reserveonderdelen vaak vergeten.
Nieuwe compressoren en compressoren van gerenommeerde merken hebben een breed scala aan reserveonderdelen. Waardoor uw machine kan worden gerepareerd indien nodig.

#8: Overbelasting van de elektriciteit

Het niet weten van het elektrische vermogen van uw installatie kan een kostbare vergissing zijn. Industriële luchtcompressoren gebruiken grote hoeveelheden stroom. De verkeerde compressor kan ervoor zorgen dat uw stroom uitvalt zodra de compressor inschakelt, waardoor uw efficiëntie achteruitgaat of erger nog uw apparatuur kapot gaat.

#9: Te veel vermogen

Het hebben van een grotere compressor dan noodzakelijk lijkt misschien geen probleem. Grotere systemen hebben echter een hoger elektriciteitsverbruik nodig en kosten meer in onderhoud. Tenzij u van plan bent nieuwe apparatuur toe te voegen of uw luchtverbruik in de toekomst te verhogen, moet u letten op de grootte van uw compressor en de vraag van uw huidige systemen.

#10: Lucht opslagtank of buffervat

Opslagtanks fungeren als buffer tussen de compressor en het persluchtsysteem, waardoor de start- en stoptijden worden verkort. Het gebruik van een te kleine opslagtank of geen opslagtank zal deze cyclus verlengen en uw energiekosten opdrijven. De keuze voor een passend drukvat kan dus de efficiëntie van uw systeem beïnvloeden.

 

Conclusie

Een betrouwbare en goed werkende compressor is maatwerk.
De compressor is het hart van uw bedrijf, zonder lucht staat alles stil. Koop dus niet snel een nieuwe compressor, maar laat u goed adviseren welke machine past bij uw toepassing of bedrijf. Indien nodig kan FHT perslucht tijdelijk een nood-compressor bij u plaatsen tot uw nieuwe machine geleverd is.

De specialisten van FHT perslucht helpen u graag met een eerlijk advies voor de juiste compressor. Neem contact met ons op. Wij helpen u graag!