info@fhtperslucht.nl
+31(0)493-354633
Catalogus
Het meest complete pneumatiek en perslucht assortiment

LESKIST: Luchtraket bouwen

FHT perslucht komt direct naar jouw klaslokaal! Via Stichting Hightech Helmond de Peel bieden wij namelijk (op reservering) speciale hightech leskisten aan. Met behulp van deze leskisten kunnen leerlingen techniek uit de regio op een bijzondere en interactieve manier ervaren. De leskisten zijn geschikt voor groep 5 t/m groep 8.

 Youtube screenshot raket video
Bouw je eigen lucht raket

FHT perslucht is een bedrijf uit Deurne gespecialiseerd in lucht, perslucht. Met een moeilijk woord noem je dat ook wel pneumatiek.

Wat is perslucht?
Perslucht wordt veel gebruikt om machines te laten bewegen (aandrijven) bijvoorbeeld een inpak-machine in de koekjesfabriek, de melkmachine van een boer maar ook een achtbaan in de Efteling. Deze machines werken allemaal op lucht, dat noem je perslucht. Een fabriek kan op allerlei verschillende manieren hun machines laten bewegen. Met benzine, elektriciteit, met de hand, maar je kan ook met lucht een machine aandrijven. Als je heel veel lucht in een tank pompt en die lucht daarna door een slang of buis duwt kan je delen van een machine laten bewegen. Lucht is overal (gratis) aanwezig, lucht is schoner dan bijvoorbeeld benzine en lucht is heel sterk!

OPDRACHT:
Om te laten zien hoe sterk lucht is gaan we een raket bouwen!

Wat heb je nodig?

Stap 1:
Van de fles maken we een raket. Gebruik de knipvellen om vinnen, een neuskegel etc. op de fles te plakken. Of maak een geheel eigen ontwerp?! Jij mag zelf weten hoe jouw raket er uit komt te zien. Maar let op dat je geen gaten maakt in de fles!
TIP: Maak een paar stevige staanders zodat je de raket neer kan zetten op de lanceerbuis.

LET OP: De dop van de fles is de onderkant!

Stap 2
Als je klaar bent met het 'versieren' van je
raket. Vul je de raket fles voor 1/4 deel met
water en schroef tijdelijk de dop op de fles
om te voorkomen dat het water wegloopt.

Stap 2:
Als je klaar bent met het 'versieren' van je raket. Vul je de raket fles voor 1/4 deel met water en schroef tijdelijk de dop op de fles om te voorkomen dat het water wegloopt.

Stap 3:
Als iedereen klaar is met het versieren van zijn raket kunnen we naar BUITEN. Zet de lanceerinstallatie op een veilige plaats neer.

Stap 4:
Zet de lanceerbuis op de grond en sluit de raket aan door de slang met kurk strak in de opening van de fles te duwen, en draai daarna de fles om zodat het water er niet uit loopt.

Hoe strakker de kurk op de fles zit hoe hoger de raket zal vliegen.

Stap 5:
Zet de raket met de dop naar beneden in/ op de lanceerbuis. Houdt afstand! Pomp met de fietspomp net zo lang tot kurk uit de fles springt en de raket gelanceerd wordt.

Welke raket komt het hoogst?

LET OP: De raket kan tot wel 20m de lucht in schieten. Zorg dat je genoeg ruimte hebt en houd afstand!

    spetter

WAT HEB JE GELEERD:
Je hebt nu gezien dat als je lucht onder druk zet, door lucht te pompen in een afgesloten ruimte. Lucht heel sterk wordt. Zo sterk dat je met lucht zelfs een raket af kan schieten. Deze samengeperste lucht noem je perslucht en kan je gebruiken om van alles in beweging te zetten.

Downloads:
Rocket template > knipvel met neuskegel en staanders
Vinnen template > knipvel met diverse vinnen
Handleiding > PDF voor de juf of meester
Youtube instructie video

 
Wil je foto's en/ of filmpjes van jouw raket met ons delen? Mail ze dan naar info@fhtperslucht.nl dan kunnen wij ze op onze website zetten.
Of gebruik #FHTperslucht op social media.
 Facebook FHTperslucht Twitter @FHTperslucht Youtube FHTperslucht Linkedin FHTperslucht Whasapp FHTperslucht T. +31 (0)6 2222 5115 

Algemene leveringsvoorwaarden