info@fhtperslucht.nl
+31(0)493-354633
Catalogus
Het meest complete pneumatiek en perslucht assortiment

Compressor eigenschappen

Om u wegwijs te maken in de mogelijkheden van onze compressoren hebben we de meest gebruikte eigenschappen op een rijtje gezet. 
Heeft u specifieke vragen neem dan contact op met onze afdeling verkoop.
 

 

Compressor begrippen

 

 

Koeldroger

Bij het verlaten van de compressor bevat de perslucht veel vocht. Vochtige perslucht is de grootste oorzaak van slijtage en storingen in pneumatische systemen en gereedschappen. De meeste compressoren zijn daarom voorzien van een ingebouwde nakoeler. Deze verlaagt de temperatuur van de perslucht bij het verlaten van de compressor voert het gecondenseerde vocht af met behulp van een waterafscheider. Echter is de lucht niet 'schoon', achtergebleven vuildeeltjes kunnen het persluchtsysteem beschadigen en/of verontreiniging van het product veroorzaken.

Een koeldroger verlaagt de temperatuur van de perslucht, waardoor de waterdamp condenseert en uitgaande de perslucht droog is. De koeldroger koelt de perslucht tot 3-5 °C, het zogenaamde drukdauwpunt. De perslucht is bij deze temperatuur droog en geschikt voor gebruik zolang de perslucht niet in aanraking komt met temperaturen onder het dauwpunt.
>Bekijk onze koeldrogers 

   
Oliegesmeerde compressor

Bij een oliegesmeerde compressor komt de aangezogen lucht in contact met de olie die gebruikt wordt voor de smering van het persluchtsysteem. Enerzijds zorgt dit contact ervoor dat bepaalde onzuiverheden uit de aangezogen lucht worden gefilterd, anderzijds kan de aangeleverde perslucht een minimale hoeveelheid oliedamp bevatten op het einde van het compressieproces. Indien in een oliegesmeerd systeem gebruik gemaakt worden van FDA Approved Oil heeft die oliedamp geen invloed op de kwaliteit van de lucht, indien er gekozen wordt voor synthetische of minerale olie dan is het eindproduct niet geschikt voor consumptie.

Het voordeel van een oliegesmeerde compressor is dat deze ook voor kleinere vermogens beschikbaar zijn en dat de eenvoudigere technologie gemakkelijk is te onderhouden. Daartegenover staat wel dat oliegesmeerde compressoren onderhevig zijn aan een condensaatbehandeling om vervuilde olie uit de machine te scheiden en af te voeren.
>Bekijk onze oliegesmeerde zuigercompressoren 
>Bekijk onze oliegesmeerde schroefcompressoren 

   
Olievrije compressor

In een olievrije compressor komt de lucht tijdens het compressieproces niet in contact met olie. Dat wil zeggen dat een olievrij persluchtsysteem exact dezelfde lucht aflevert als wordt aangezogen. Doordat er op geen enkel moment olie betrokken is bij het compressieproces, is een olievrije compressor dan ook de perfecte keuze voor bedrijven in de voedings- of drankenindustrie of voor productieprocessen waarbij geen enkel gevaar op lekkage mag bestaan.

Olievrije compressoren hebben minder onderhoud nodig dan oliegesmeerde compressoren.
>Bekijk onze olievrije compressoren

   
Schroefcompressor

Een schroefcompressor werkt als volgt:
Met behulp van twee in elkaar draaiende rotors, ook wel schroeven genoemd, wordt er perslucht opgewekt.Als de schroeven gaan draaien, wordt de lucht tussen deze shroeven gecomprimeerd. Het geheel van behuizing en schroeven wordt element genoemd. Afhankelijk van de gewenste einddruk kunnen meerdere elementen in serie worden toegepast. Naast het element bestaat een schroefcompressor voor perslucht uit een inlaatfilter, nakoeler, oliekoeler, eventueel tussenkoeler en regelsysteem. De koelers kunnen zowel lucht- als watergekoeld zijn.

De aandrijving van een schroefcompressor kan bestaan uit een elektromotor of dieselmotor.

Een schroefcompressor kan zowel droog (olievrij) als olie-gesmeerd zijn. De olie dient een drieledig doel: smering, afdichting en koeling.

Compressiecapaciteit: De schroefcompressor werkt tussen 4 kW en 250 kW (5 tot 535 hp), waarbij een bedrijfsdruk ontstaat van 5 bar tot 13 bar (72 tot 188 psi).

Toepassingen: Bedrijven waar continue lucht nodig is bv voor de aandrijving van productie machines of gereedschappen. 
>Bekijk onze schroefcompressoren

   
Stille- geluidgedempte- of silentcompressor Een reguliere zuiger- of schroefcompressor maakt een geluid dat in sommige gevallen tot de 90dB(A) kan uitkomen. Indien de compressor staat in een ruimte waar ook gewerkt wordt dan kan dat een probleem zijn. In dit geval adviseren wij om voor een geluidgedempte compressor te kiezen. Deze compressoren maken een geluid minder dan 65dB(a). Dat is te vergelijken met het geluid van een airconditioning of conversatie op normaal niveau.
>Bekijk onze geluidgedempte compressoren  
   
Zuigercompressor

Bij een zuigercompressor wordt een zuiger naar voren bewogen in een cilinder via een krukstang en krukas. Wanneer slechts één zijde van de zuiger wordt gebruikt voor compressie wordt hij beschreven als enkelwerkend. Indien beide zijden van de zuiger, namelijk de boven- en onderzijde, worden gebruikt, is hij dubbelwerkend.
De configuratie van een zuigercompressor kan variëren van één enkele cilinder voor lage druk/laag volume tot een meertrapsconfiguratie-compressiekabel voor zéér hoge druk. Bij deze compressoren wordt de lucht trapsgewijs samengeperst, waarbij de druk telkens wordt verhoogd vooraleer over te gaan tot de volgende trap, om dan de lucht met nog hogere druk samen te persen.

Compressiecapaciteit: Een zuigercompressoren werkt tussen 0,75 kW en 420 kW (1 hp tot 563 hp), waarbij een bedrijfsdruk ontstaat van 1,5 bar tot 414 bar (21 tot 6004 psi).

Toepassingen: bedrijven die niet continue lucht nodig hebben. 
>Bekijk onze zuigercompressoren


 
   
   
   


Vorige pagina
Algemene leveringsvoorwaarden