info@fhtperslucht.nl
+31(0)493-354633
Catalogus
Het meest complete pneumatiek en perslucht assortiment

Pneumatische ventielen

Een pneumatisch systeem wordt in werking gezet door luchtdruk, ofwel perslucht. Deze perslucht wordt op diverse manieren aangesloten op de pneumatische slangen. De werking is dat een compressor lucht samenperst tot het gewenste aantal bar. De compressor is middels slangen aangesloten op een aantal ventielen. Deze ventielen zorgen ervoor dat de perslucht naar de juiste componenten gevoerd kan worden en bepaald door welke slangen dat gebeurd. Daarnaast wordt door middel van veiligheid en reduceerventielen de perslucht op een juiste druk in het systeem gebracht.
Ventielen kunnen dus gebruikt worden voor de directe besturing van bv. cilinders. Dit is vergelijkbaar met een schakelaar die je gebruikt om een lamp aan te zetten.

Het soort ventiel is afhankelijk van de manier van aansturen. Bijvoorbeeld: 

  • Magneetventiel
  • Pneumatisch ventiel
  • Mechanisch bediend ventiel
  • Elektrisch bediend ventiel
  • Hand bediend ventiel

Werking van een ventiel
De werking van een magneetventiel wordt meestal weergegeven door middel van een tekening.

  • Het vierkante kader staat voor 1-schakelstand (meerdere vierkanten betekenen dus meerdere schakelstanden)
  • De lijnen in het kader geven de aansluitingen weer. Deze worden aangegeven in het kader dat de normaalstand/ rusttoestand weergeeft. (meestal rechts)
  • De pijlen in het kader geven de stroomrichting aan.

2/2 ventiel
Het ventiel zoals weergegeven in de onderstaande tekening heeft twee schakelstanden en ook twee aansluitingen (2/2). Bijboorbeeld: Aansluiting 1 is een verbinding met de persluchttoevoer of met de ontluchting. Aansluiting twee is de verbinding met een cilinder of met de stuurpoort van een ander ventiel.
3/2 ventiel
Dit ventiel heeft drie aansluitingen en twee schakelstanden (3/2). Bijvoorbeeld: Aansluiting 1 is een verbinding met de persluchttoevoer. Aansluiting twee is de verbinding met een cilinder en aansluiting drie is een verbinding met de stuurpoort van een ander ventiel.
Pneuparts 5/2 ventiel tekening5/2 ventiel
Dit ventiel heeft vijf aansluitingen en twee schakelstanden (5/2). Bijvoorbeeld; Aansluiting 1 is de verbinding naar de persluchttoevoer. Aansluiting 2 en 4 zijn verbindingen naar een dubbelwerkende cilinder en 3 en 5 zijn ontluchtingen.
Pneuparts 5/3 ventiel tekening5/3 ventiel
Dit ventiel heeft vijf aansluitingen en drie schakelstanden (5/3). Bijvoorbeeld; Aansluiting 1 is de verbinding naar de persluchttoevoer. Aansluiting 2 en 4 zijn verbindingen naar een dubbelwerkende cilinder en 3 en 5 zijn ontluchtingen.
Eigenschappen van ventielen


Pneuparts 2/2 ventiel normaal gesloten - tekening


Normaal gesloten (NC)

In de rust- of niet-bediende stand is het ventiel gesloten. Als we het ventiel bedienen, gaat de klep open en is er wel doorstroming mogellijk. Dit noemen we Normally Closed of NC.Pneuparts ventiel 2/2 Normaal geopend
Normaal geopend (NO)

In de rust- of niet-bediende stand is het ventiel open. Als we het ventiel bedienen, gaat de klep dicht en is er geen doorstroming mogelijk. Dit noemen we Normally Opened of NO. Direct gestuurd
De afsluitende pakking trekt een plunjer naar zich toe. Hierdoor wordt direct de doorlaat geopend of afgesloten. Er is geen verschildruk nodig (werkt vanaf 0 bar).
Indirect gestuurd
Indirect- of servogestuurde magneetventielen gebruiken de verschildruk van het medium om te openen of sluiten. Het minimale drukverschil is meestal 0.5 bar. Doordat de vloeistofdruk gebruikt wordt, kan met een relatief kleine spoel toch een groot membraan en daarmee een hoog debiet aangestuurd worden.
Semi direct gestuurd
Bij deze versie is het afsluitende membraan direct verbonden met de plunjer. Bij het inschakelen van de spoelspanning wordt de plunjer tegen de veerkracht in omhoog getrokken en wordt de hulpstuuropening geopend. Semi-direct bediende ventielen schakelen vanaf 0 bar.


Monostabiel
Monostabiele ventielen zijn ventielen waarbij een continue stuursignaal nodig is om het ventiel om te schakelen. Valt dit stuursignaal weg dan schakelt het ventiel d.m.v. veerkracht weer naar zijn ruststand.
Bistabiel
Bistabiele ventielen kunnen door een kort stuursignaal blijvend omgeschakeld worden. Zonder signaal blijft het ventiel in zijn stand staan. Het ventiel schakelt weer om door een stuursignaal aan de ander zijde. Voor elke stand is dus een aparte bediening nodig.


Namur ventiel PneupartsNAMUR
Ventielen zijn verkrijgbaar in een standaard of NAMUR bediende versie. Een NAMUR ventiel is een pneumatisch ventiel met een speciaal aansluitpatroon van de uitgangen. Deze uitgangen zijn normaal gesproken de poorten 2 en 4 van het ventiel. Door middel van dit type aansluiting kunnen de ventielen direct gemonteerd worden op een pneumatische actuator voorzien is van dezelfde NAMUR standaard. Een pneumatische actuator zorgt voor het openen en sluiten van bijvoorbeeld kogelkranen en vlinderkleppen. Dankzij deze NAMUR standaard plaats je het ventiel direct op de actuator. Slangen en koppelingen tussen het ventiel en de actuator zijn dus niet nodig.


Bekijk alle pneumatische ventielen
Terug naar onze pneumatiek pagina voor meer informatie over pneumatiek, perslucht en compressoren

Wilt u meer weten over onze pneumatische ventielen?
Neem dan contact net ons op

Facebook FHTperslucht Twitter @FHTperslucht Youtube FHTperslucht Linkedin FHTperslucht Whasapp FHTperslucht T. +31 (0)6 2222 5115Algemene leveringsvoorwaarden